Breng jij je werkdagen voornamelijk achter een beeldscherm door? Om nek, rug en schouderproblemen te voorkomen is de juiste afstelling van je werkplek erg belangrijk. Om de puntjes op de i te zetten nemen we de juiste instelling nog een keer door.
Zithoogte (1):
Bovenbenen moeten gelijkmatig ondersteund worden en een hoek van minimaal 90 graden maken met onderbenen.
Zitdiepte (2):
Wanneer je stevig tegen de rugleuning aan gaat zitten moet er een vuist tussen knieholte en voorkant van de zitting passen.
Lendensteun (3):
Stel de hoogte van de rugleuning zo in dat de lendensteun (bolling) tegen de bovenrand van het bekken aankomt. Wanneer dit niet prettig aanvoelt kun je de lendensteun iets hoger instellen, in de ‘holling’ van de rug.
Armsteunen (4):
Leg in zittende houding de vingertoppen van je rechterhand op je rechter sleutelbeen. Zorg ervoor dat de bovenarmen ontspannen langs het bovenlichaam hangen. De punt van je elleboog wijst de juiste hoogte van de rechter armsteun aan. Herhaal dit voor de linkerarm. Bij een juiste instelling moet het mogelijk zijn de onderarmen ontspannen op de armsteunen te laten rusten, zonder dat de schouders omhoog worden geduwd. Stel de breedte van de armsteunen zo in dat de ellebogen dicht bij het lichaam kunnen worden gehouden.
Werkbladhoogte (5):
De hoogte van het werkblad dient zo te worden ingesteld dat deze overeenkomt met de hoogte van de armsteunen; het steunvlak van de armsteunen loopt als het ware over in het werkvlak.
Beeldscherm (6):
De afstand van het beeldscherm tot de medewerker is ongeveer 50 tot 70 cm (een armlengte). Deze afstand is afhankelijk van de grootte van het beeldscherm. Stel de monitorsteun zo in dat de bovenkant van het beeldscherm 0 tot 10 cm onder ooghoogte staat. De juiste hoogte van het beeldscherm hangt ook af van persoonlijke factoren als het soort bril of de plek in het scherm waarnaar gemiddeld gekeken wordt. Plaats het beeldscherm haaks op het raam.
Toetsenbord en muis:
De afstand tot het toetsenbord moet zo zijn dat je er in een goede rechte houding op kunt werken. De bovenarmen hangen ontspannen langs het lichaam en de onderarmen en handen steunen horizontaal op de armsteunen/werkblad. Houd bij het bedienen van de muis de bovenarm dichtbij het lichaam.
Laptop:
Werken met een laptop is ergonomisch gezien veel slechter dan met een gewone pc. Geadviseerd wordt dit niet langer dan twee uur per dag te doen. Mocht er toch meer met de laptop gewerkt worden, gebruik dan een los toetsenbord, losse muis en een laptop standaard zodat je werkplek alsnog op de juiste manier in te stellen is.
En? Stond jouw werkplek goed afgesteld?
Om te voorkomen dat spanning vat krijgt op jouw spieren is het goed om tussendoor regelmatig te bewegen. Een lunch wandeling, de trap nemen ipv de lift, naar het toilet gaan op een andere verdieping of op de fiets naar het werk zijn enkele voorbeelden die makkelijk te integreren zijn in de dagelijkse routine’s. Ook onze mini-workout kan je daarbij helpen. Voor meer tips en tricks kan je ook de facebookpagina van StoelmassageHouten volgen